De Duminică seară în Biserica Ortodoxă a început cea mai importantă săptămână a anului bisericesc. Această săptămână premerge celei mai importante Sărbători Creștine: Învierea Domnului.

Denumită Săptămâna Patimilor ea ne amintește de suferințele pe care Mântuitorul Iisus Hristos le-a răbdat pentru noi.

În această săptămână în toate bisericile, în fiecare seara se oficiază o slujbă specială numită Denie. Fiecare seară amintește de câte un eveniment din ultima perioada a vieții lui Hristos de pe pământ.

Punctele culminante ale acestei săptămâni sunt zilele de joi și vineri. Joi se oficiază Denia celor 12 Evanghelii, slujbă în care se rememorează în 12 Evanghelii prinderea, judecata si răstignirea lui Hristos pe Golgota. Tot în această seară se scoate și Sfânta Cruce care se așează în mijlocul bisericii unde va rămâne pană vineri seara după Prohodul Domnului.

Vineri dimineață se scoate Sfântul Epitaf (denumit popular și Sfântul Aer) iar seara se oficiază slujba de denie alături de Prohodul Domnului (o cântare în 3 stări care are peste 150 strofe). La sfârșitul deniei se înconjoară biserica, acest înconjur simbolizând punerea în mormânt a Domnului. După ce s-a înconjurat biserica, preoții pun Sfântul Epitaf pe Sfânta Masa unde rămâne până la Înălțarea Domnului.

Sâmbătă dimineață se săvârșește Sfânta Liturghie iar sâmbătă noaptea este oficiată în toate bisericile Slujba de Înviere a marelui praznic.

Sursă picturi: http://pemptousia.com/2011/10/the-wall-paintings-of-the-exonarthex-the-wall-paintings-of-the-katholikon/