– Să nu vă mândriți! Mândria e un păcat cumplit care intră în inimă și minte.

Acestea au fost primele cuvinte pe care un membru al juriului ni le-a transmis imediat după ce am aflat că am câștigat Marele Premiu.

Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, dirijat de Pr. lect. dr. Ionuț-Gabriel Nastasă a câștigat Marele Premiu la Festivalul internațional de muzică bisericească din Hajnówka, Polonia, ediția a XXXVI-a.

Evenimentul care a avut loc în perioada 8-13 mai 2017 s-a desfășurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii și a reunit 30 de coruri din țări precum Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus, Letonia și România.

Pe parcursul festivalului Corul Facultății de Teologie din Iași a susținut două concerte în Varșovia (Catedrala Mitropolitană Sf. Maria Magdalena) și Białystok (Casa de Cultură) și a fost invitat, în calitate de câștigător al Marelui Premiu, să cânte în două gale festive în Hajnówka (Catedrala Sfânta Treime) și Białystok (Catedrala Sfânta Sofia).

– Să nu vă mândriți! Mândria e un păcat cumplit care intră în inimă și minte.

Acestea au fost primele cuvinte pe care un membru al juriului ni le-a transmis imediat după ce am aflat că am câștigat Marele Premiu al festivalului.

Mi-a plăcut gândul părintelui. Membrii corului nostru au muncit mult la repetiții, părintele dirijor s-a străduit și mai mult pentru ca la finalul concursului să spunem că am dat tot ce am putut și cu ajutorul lui Dumnezeu, să fim mulțumiți de prestația noastră. Prea mult efort pentru a fi risipit în mândrie.

În timp ce cântam în prima gală festivă mi-am amintit că înainte de plecarea noastră, un părinte profesor de la facultate ne-a îmbărbătat spunându-ne că noi, mai presus de universitate, vom reprezenta România. Și mă gândeam că între atâtea coruri din Rusia, Ucraina și alte țări slave, a rânduit Dumnezeu ca România să câștige; singura țară cu limbă de origine latină și de credință ortodoxă a ieșit învingătoare. E o mare cinste să-ți reprezinți țara în felul acesta.

Constantin Brâncuși spunea că „arta este altceva decât «redarea» vieții, este transfigurarea ei”. Cred că asta a reușit să facă părintele dirijor cu noi. A transfigurat sunetele vocilor noastre în rugăciune înălțată către Dumnezeu.

– Intrați în atmosfera piesei! Pătrundeți textul cântării și rugați-vă cântând. Asta ne spunea de multe ori la repetiții părintele Gabriel.

Pe drumul de întoarcere ne-am oprit pentru câteva minute la Mănăstirea Suprasl unde repertoriul nostru de concurs, cântat în biserica mănăstirii, a devenit rugăciune de mulțumire pentru modul în care a lucrat Dumnezeu în aceste zile.

Mulțumim Înaltpreasfințiului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei pentru binecuvântarea de a participa la acest festival precum și Casei de Cultură Mihai Ursache și Atelierului de veșminte Epifania pentru sprijinul oferit în vederea plecării noastre în Polonia.

Andrei Grosu, Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu”

Galerie foto: