Istoric

Piața Veche din Nottingham este una dintre cele mai vechi piețe publice din Marea Britanie, cu o istorie de 800 ani. Având o suprafață de 11.500 metri pătrați, este a doua piață ca mărime din Marea Britanie după Trafalgar Square din Londra.

William Peveril, cel care a construit Castelului Nottingham, a realizat și Piața Veche. Acest lucru s-a întâmplat în secolul al XI-lea. A fost o piață mare care se întindea pe o suprafață de cinci hectare și jumătate, fiind destinată schimburilor de mărfuri. Ea a funcționat din secolul al XI-lea până în 1928, când a fost demolată și reconstruită pe situl actual. Atât piața cât și clădirea primăriei au fost finalizate în anul 1929.

În anul 2001 orașul Nottingham a dobândit statutul „Core” ceea ce înseamnă că a devenit una dintre cele mai importante metropole din Marea Britanie. Astfel, după acest moment mulți oameni au simțit că piața veche nu mai reflectă ambițiile și aspirațiile orașului. Așadar de remodelarea pieței depindea și imaginea întregului oraș care avea ambiții tot mai mari.

În 2004, Departamentul de Dezvoltare al orașului organizează un concurs internațional de proiecte pentru noua piață. Tema specifica că spațiul remodelat al pieței trebuie să ofere acces nelimitat pentru toți cetățenii, să utilizeze materiale de înaltă calitate, să aibă spații verzi și să încurajeze utilizarea pieței 24/24 de ore.

Refacerea spațiului pieței de către Gustafson Porter, câștigătorul concursului de proiecte pentru noua piață, a implicat astfel înlocuirea proiectului realizat la începutul secolului XX de T.C. Howitt, arhitectul inițial al pieței și al clădirilor adiacente.

Proiectul noii piețe încorporează topografia organică a pieței originale medievale.

Pavajul spațiului central al pieței este realizat din piatră de culoare deschisă, granit de Portugalia, rezistent la alunecare, care este complementară cu culoarea pietrei de Portland în care este construită clădirea primăriei.

Spațiile verzi din interiorul pieței au fost concepute astfel încât să se adapteze schemelor de plantare temporare din Nottingham. O linie de copaci Ginkgo Biloba a fost plantată de-a lungul pieței pentru a flanca traseul promenadei. Aceștia au o formă unghiulară, asemănătoare cu silueta unui evantai de frunze. Elementele spațiului verde contribuie la reducerea poluării din mediul urban, asigură umbrirea naturală, au rol de izolator fonic și sporesc calitatea aerului pentru cei care tranzitează sau își petrec timpul în piață. De asemenea copacii plantați în spațiul pieței împiedică supraîncălzirea zonei care are în componența sa suprafețe întinse de beton și asfalt. Spațiile verzi influențează și starea de bine a oamenilor, vegetația având un rol benefic asupra stării generale a omului și contribuind la diminuarea stresului.

Elementele de apă prezente în piață cuprind un bazin reflexiv, o cascadă de 1,8 metri, rigole, 53 de jeturi și o pânză. Acestea sunt dispuse sub forma a patru terase, ce pot fi oprite la nevoie. În timpul nopții jocurile de apă sunt iluminate. Prin această intervenție se asigură o atmosferă plăcută în piață, mai ales în sezonul cald când temperaturile sunt mai ridicate. Totodată ele constituie puncte de interes pentru copii care își găsesc prilej de distracție sub jeturile de apă.

Proiectul noii piețe a îmbunătățit circulația pietonală și pe cea a tramvaielor din zonă. Toate micile tarabe care încurcau circulația au fost demolate, locul lor fiind luat de spații largi de trecere. Linia de tramvai a fost și ea optimizată și a fost realizat un nou punct de staționare pentru tramvaie.

Construcția noii piețe a costat 17 milioane de lire sterline. Lucrările au început în 2005 și s-au finalizat în martie 2007.

Din punct de vedere istoric, Piața reprezintă un loc de întâlnire pentru oamenii din Nottingham. Ea este locația unde au loc principalele evenimente ale comunității: proteste civice, vizite regale, sărbători și doliu public. Astfel Piața Veche din Nottingham este și va rămâne un pol de atracție pentru locuitorii orașului. După reamenajări, dintr-un spațiu anost și lipsit de personalitate piața a devenit un obiectiv demn de vizitat pentru turiști și un bun loc de socializare și petrecere a timpului liber pentru localnici.

Concluzii

Scopul proiectului a fost ca noua piață să concureze cu calitatea spațiilor publice cele mai bune din Europa cum ar fi marile piețe din Paris. Lucrul acesta a fost îndeplinit. De la deschidere noua piață a găzduit unele dintre cele mai mari și importante evenimente ale orașului, dovedind astfel că s-a integrat cu brio în circuitul urban răspunzând unor nevoi reale ale comunității. Impactul noii piețe asupra orașului a fost imediat resimțit, iar spațiul a devenit un loc foarte utilizat atât ziua cât și pe parcursul serii. În plus piața constituie o atracție populară pentru localnici și turiști în weekend.

Considerăm că Piața din Nottingham este un exemplu foarte reușit de intervenție urbană, el răspunzând nevoilor locuitorilor și devenind, după reamenajare, un punct important de atracție al orașului, care influențează benefic economia locală.