Istoric

În zilele de 13 și 14 octombrie 1957 în Valencia au avut loc inundații foarte puternice în urma cărora aproximativ 450 de persoane și-au pierdut viața. Din cauza ploilor abundente debitul râului Turia care străbătea orașul a crescut foarte mult, ajungând la 3700 de metri cubi pe secundă. Daunele provocate au fost foarte mari. Multe clădiri au fost avariate, necesitând reparații substanțiale sau refacerea totală.

Acestea nu au fost primele inundații catastrofale înregistrate în Valencia. În total, se estimează că au fost 75 de inundații foarte puternice în ultimele șapte secole.

Astfel erau imperios necesare o serie de intervenții urbane care să împiedice eventuale dezastre viitoare. Lucrul acestea s-a întâmplat în 1961 când în unanimitate a fost aprobat Planul Sud conform căruia râul Turia trebuia deviat cu 3 kilometri de la cursul inițial. Astfel lucrările au început în 1964 și s-au finalizat în 1973. Partea din râul Turia care trecea prin oraș a fost apoi curățată și transformată în Grădinile Turia și Orașul Artelor și Științelor.

Orașul Artelor și Științei din Valencia este un centru urban de mare amploare dedicat culturii, științei și petrecerii timpului liber. Proiectul a fost realizat de arhitecții Santiago Calatrava și Felix Candela. Amplasat în vechea albie secată a râului Turia, la jumătatea distanței dintre vechiul oraș Valencia și cartierul de coastă Nazaret, acest oraș acoperă o suprafață de 350.000 de metri pătrați. Amplasarea complexului pe acest sit a fost posibilă după ce râul Turia a fost deviat în 1980. Vechea albie a râului a ajuns să fie o zonă dezafectată, ceea ce a condus la necesitatea unor intervenții urbane. Astfel a apărut ideea unui proiect de reabilitare a zonei secate din Valencia.

Inaugurarea acestui complex arhitectural a avut loc în anul 1998, când a fost deschis primul corp care se numește Planetariu. Pe lângă acesta, Orașul Artelor și Științei cuprinde și Muzeul de Știință Prințul Felipe, Umbrarul, Oceanograficul, Palatul Artelor Regina Sofia, Podul l’Assut de l’Or, Agora, Turnurile Alicante, Valencia și Castellon. În 2007 proiectul acestui complex urban a fost declarat una dintre cele 12 Comori ale Spaniei.

Orașul Artelor și Științei se întinde pe aproape doi kilometri. Deseori denumit „oraș în oraș”, creația arhitectului din Valencia provoacă uimire. Proiectul respectă tradițiile Mării Mediterane prin amestecul de albastru și alb cu arhitectura pseudo-futuristică a autorului. Vechile tradiții ale orașului au dus la această sculptură monumentală modernă. S-a reușit astfel punerea în valoare a elementelor tradiționale specifice zonei într-un spațiu deschis, modern și inovativ.

Orașul Artelor și Științei are în componența lui opt elemente:

  1. Planetariul/Hemisfericul reprezintă elementul central al orașului, care are formă de ochi și adăpostește o sală de cinema, un planetariu și un Laser. Are o suprafață de 13000 metri pătrați. Imaginea sa exterioară seamănă cu o pleoapă care se deschide spre piscina dimprejur. Cupola, „irisul” ochiului, servește drept teatru. Există un ecou deosebit în interiorul clădirii și dacă doi oameni stau pe cei doi stâlpi opuși din interiorul ochiului, ei pot vorbi fără probleme între ei. Planetariu oferă un avantaj deosebit orașului întrucât funcțiunile pe care le adăpostește au menirea de a atrage publicul oferind oportunitatea petrecerii timpului liber. Spațiul este animat în acest fel, nu doar de locuitorii orașului care au nevoie de spații de agrement, ci și de mulțimea turiștilor care aduc o serie de beneficii contribuind la creșterea economiei locale.

  1. Muzeul de Știință Prințul Felipe este un muzeu de științe interactiv, construit sub formă de schelet de dinozaur. Este împărțit pe trei etaje și are în jur de 40.000 metri pătrați. Arhitectura clădirii este cunoscută pentru geometria, structura, utilizarea materialelor moderne și totodată pentru imaginea artistică care gravitează în jurul ideii de natură. S-a reușit astfel îmbinarea cu succes a cadrului natural și a tehnicii moderne într-un spațiu muzeal de excepție.

 

  1. Umbrarul este o alee pe care sunt sădite specii vegetale originare din zonă. Adăpostește în interior Aleea Sculpturilor – o galerie de artă în aer liber cu sculpturi ale autorilor contemporani. A fost conceput ca o intrare în Orașul Artelor și Științelor. Plantele expuse aici au fost atent selectate pentru a-și schimba culoarea cu fiecare sezon.

Prin construirea Umbrarului s-a reușit crearea unui spațiu care să reflecte cât mai fidel cadrul natural specific zonei. Așadar, locuitorii Valenciei au primit chiar în mijlocul orașului un loc verde, un parc generos, singurul de aceste dimensiuni din regiune. Intervenția urbană este una benefică, rezolvându-se astfel problema spațiilor verzi insuficiente raportate la mărimea orașului și la populația acestuia.

Umbrarul contribuie totodată și la creșterea calității vieții având rolul de a reduce poluarea și atenuează zgomotul din împrejurimi. Speciile de copaci întâlnite aici au capacitatea de a absorbi substanțele poluante și totodată copacii sunt cei care împiedică supraîncălzirea zonelor în care există suprafețe întinse de beton si asfalt, așa cum este și cazul orașului Valencia.

De asemenea prin efectul de umbrire, vegetația lemnoasă din mediul urban atenuează temperaturile excesive ale aerului, contribuind la atenuarea efectului de supraîncălzire cu care se confruntă Valencia, mai ales în sezonul cald.

  1. Oceanograficul este cel mai mare acvariu din Europa. Suprafața lui este de 110.000 metri pătrați și conține 42 de milioane de litri de apă. Acoperișul este realizat în formă de nufăr și este opera arhitectului valencian Adrián Peláez Coronado.

Prin construirea sa a fost creat un spațiu turistic care ajută la conservarea speciilor de vietăți acvatice din zonă. Totodată, fiind cel mai mare din Europa, atrage anual foarte mulți turiști ceea ce contribuie la dezvoltarea economică a zonei. În ciuda imaginii arhitecturale moderne, acest complex urban încurajează foarte puternic specificul local și contribuie la conservarea tradițiilor locului.

  1. Palatul Artelor Regina Sofia este dedicat muzicii (operei) și artelor scenice. Ascensoarele și scările panoramice leagă platformele la diferite înălțimi din interiorul cadrelor metalice ale clădirii. Clădirea are un acoperiș exterior din pene metalice care se sprijină pe două suporturi și are o lungime de 230 de metri și o înălțime de 70 de metri. Clădirea este susținută de beton alb cu rezistențe mari. Două cochilii din oțel laminate acoperă clădirea cu o greutate de peste 3.000 de tone.

Prin manifestațiile culturale care au loc aici, publicul este atras, iar zona devine puternic animată, mai ales în zilele în care se pregătesc evenimente speciale.

  1. Podul l’Assut de l’Or este un pod pe cabluri care traversează albia secată a Turiei, legând partea sudică cu strada Minorca, între Muzeul de științe și Agora. Turnul podului de 125 de metri înălțime este cel mai înalt punct al orașului.

El are un rol atât practic, întrucât facilitează circulația între cele două zone destul de intens circulate, dar și de atracție turistică.

  1. Agora reprezintă o piață publică acoperită care este concepută pentru organizarea de concerte și evenimente sportive. S-a creat prin construirea Agorei o zonă de interes pentru iubitorii sportului, eliminându-se astfel problema insuficientelor spații pentru practicarea activităților sportive.

  1. Turnurile Alicante, Valencia și Castellon reprezintă trei clădiri de tip zgârie-nori care fac și ele parte din proiect, dar construcția lor a fost oprită și există șanse foarte reduse ca acestea să fie finalizate.

Orașul Artelor și Științei din Valencia reprezintă un ecosistem cultural. Sculptor-arhitect-inginer Calatrava în tripla sa ipostază creează un ambient arhitectural într-o deplină comuniune cu spațiul existent transformând o fostă albie de râu într-un parc-grădină. Fosta zonă afectată de inundații a fost reconfigurată într-un cadru natural, o zonă de atracție pentru locuitorii Valenciei.

Cele două zone ale orașului care erau despărțite de râul Turia au fost unite printr-un complex urban ingenios proiectat, ce îmbină cadrul natural cu spațiul construit, rezultând un punct de atracție pentru populația Valenciei, un loc dedicat culturii și agrementului.

De asemenea, Orașul Artelor și Științei contribuie la îmbunătățirea climatului din oraș rezolvând o serie de probleme cu care se confruntă acesta. Prin amenajarea unui astfel de complex dotat cu spații verzi în inima orașului se reduce substanțial impactul temperaturilor ridicate îmbunătățind în acest fel condițiile de locuire în oraș și crescând calitatea vieții.

În ciuda tuturor beneficiilor aduse orașului, costurile proiectului au fost inițial estimate la 300 de milioane de euro, însă în final proiectul a ajuns să fie aproape de trei ori mai mult. Acest lucru a făcut ca proiectul să devină un simbol al cheltuielilor risipitoare, a gestionării incorecte a banilor. El a generat o datorie uriașă pe care regiunea se luptă încă să o acopere. Totodată arhitectul valencian Santiago Calatrava se confruntă cu o acțiune în justiție chiar în orașul său de origine Valencia, deoarece părți ale acoperișului din clădirea operei se desprind la doar opt ani de la finalizare.

Concluzii

Așadar complexul este unul controversat, dar cu toate acestea impactul său asupra orașului Valencia a fost unul major. Proiectul a devenit unul dintre principalele puncte ale orașului atrăgând astfel mulți investitori și turiști.

Considerăm că realizarea Orașului Artelor și Științei din Valencia a fost o intervenție urbană oportună care a rezolvat o problemă stringentă a comunității: inundațiile dezastruoase. Este adevărat că un management al costurilor mai bine realizat ar fi făcut proiectul și mai sustenabil, dar credem că în timp el va continua să se dezvolte și va rămâne un pol de atracție al Valenciei.