Motto: „Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții” (Nicolae Iorga).

Miercuri, 21 martie 2018, de la ora 19.00, la Biserica Sf. 40 de Mucenici din Iași a avut loc, în cadrul proiectului „Studenți în dialog”, conferința cu titlul „Generația Centenar. Șansă și responsabilitate” susținută de Pr. Arhim. Nicodim Petre. Evenimentul a reunit aproximativ 60 de tineri studenți de la facultățile ieșene.

În prima parte a evenimentului, părintele a povestit tinerilor câteva momente din istoria înfăptuirii Marii Uniri. De la izbucnirea Primului Război Mondial până la intrarea României în război, continuând cu retragerea de la Iași și încheind cu Momentul de grație 1918 când treptat țara noastră s-a reîntregit.

În partea doua părintele a răspuns la întrebările tinerilor creându-se astfel un dialog despre ce înseamnă să faci parte dintr-o generație, cum îți poți modela caracterul și de ce este important să reflectăm la momentul Marii Uniri.

„Dacă nu ne cunoaștem credința și istoria, suntem ca niște copii orfani. Un popor fără rădăcini este ușor de manipulat.”

Vorbind despre monumentele ridicate în România după Primul Război Mondial în cinstea ostașilor căzuți în luptă, părintele a subliniat faptul că „Sunt două monumente ridicate după război în amintirea ostașilor care au murit: Mausoleul de la Mărășești și Coloana fără de sfârșit, ridicat de Constantin Brâncuși. Ele au fost ridicate pentru ca generațiile care au urmat și care vor mai urma să nu uite că unitatea poporului român s-a construit pe temelia jertfei. Coloana fără sfârșit, redenumită de comuniști Coloana infinitului, este alcătuită de fapt din 16 de sicrie puse unul peste altul. Asta arată o sumă de generații de jertfă. Elementul de la bază și cel din vârf sunt deschise arătând prin asta că poporul român vine din adâncurile istoriei și merge spre cer, spre veșnicie.”

Ajută-ne Doamne să nu uităm ai cui fii suntem și să înțelegem șansa și responsabilitatea pe care ni le aduce faptul de a fi generația centenarului.