Blogul lui Andrei Grosu

Jurnal de student.

Despre tineri, așa cum sunt ei

Tinerii sunt exact cum i-am făcut sa fie. Sunt produsul a ceea ce le-am dat noi. Omul învață pe bază de experiențe. Este necesar să oferim tinerilor experiențe relevante și apoi să le explicăm ce este de învățat din ele. Tinerii nu învață ce le spui, ci ce vad!

Tinerii culeg altfel informațiile. Ei citesc, dar altfel: în calupuri mici. Atenția unui tânăr se desfășoară în calupuri de maxim 11 minute. La ce volum de informație parcurg tinerii astăzi (pe facebook și internet), ar putea citi „Frații Karamazov” într-o lună.

tineriOrice tânăr are nevoi și dorințe. Nevoile sunt absolut necesare. Dacă nu sunt îndeplinite dau boală sau moarte. De ele sunt responsabili părinții (sau oamenii mari în general). Dorințele sunt opționale. Satisfacerea lor ține exclusiv de tânăr. Adulții le pot potența dorințele tinerilor ca ei să devină responsabili.

Tinerii au multe întrebări. Adulții sunt responsabili să răspundă la întrebările tinerilor exact în registrul în care acestea sunt adresate. Un tânăr care nu are întrebări, are temeri. E important de știut totuși, că orice teamă are o dorință în spate. Cu teama nu pot lucra, dar cu dorința pot. Dacă tânărul află care este dorința din spatele temerii lui, își poate face un plan pentru a-și împlini dorința.

Adesea oamenii mari se plâng că tinerii nu au modele adevărate. Tinerii își aleg modelele în funcție de valorile pe care le au sădite în suflet. Este de folos ca cei mari să cultive în ei valori perene și așa vor alege singuri modelele autentice.

Când un tânăr se cunoaște pe sine, își vede locul și devine om liber. De aceea este important să lucrăm cu tinerii. Ca ei să devină liberi!

Articol scris pentru site-ul ATOR: http://ator-mmb.ro/toate-articolele/despre-tineri-asa-cum-sunt-ei/

1 Comment

  1. „Tinerii își aleg modelele în funcție de valorile pe care le au sădite în suflet.”

    In teorie. In practica sunt alte 10101 variabile care ne pot influenta tinerii. De cele mai multe ori negativ, din pacate :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.