Pietrele prețioase cele mai cunoscute sunt: diamantul, rubinul, safirul și smaraldul. Dintre acestea diamantul este cea mai prețioasă.

Diamantul

Diamantul se formează la mare adâncime (aproximativ 150 km) atunci când carbonul este supus la temperaturi și presiuni extrem de mari (1200-1400 °C). Diamantul este catalogat drept cea mai dură substanță minerală cunoscută, astfel încât i s-a atribuit valoarea 10 pentru duritate.

Diamantele se extrag ca minereu și necesită șlefuire înainte de a putea fi utilizate în industria de bijuterii.

Coloritul unui diamant poate varia. Există diamante verzi, albastre sau roșii. Ultimele sunt cele mai rare și mai scumpe.

Costul unui diamant variază foarte mult în funcție de caracteristici. Ca idee un gram de diamant poate costa până la 65.000 de dolari.

Despre cel mai mare diamant din lume puteți citi aici.

Rubinul

Rubinul își ia numele de la culoarea roșie care-l caracterizează. Această culoare se datorează ionilor de crom care intră în alcătuirea sa. Rubinele se pot găsi pe toate continentele lumii, însă cele mai căutate sunt cele care provin din Sri Lanka (sunt și cele mai rare). Cel mai celebru rubin se numește Nawata și cântărește 496,5 carate.

Safirul

Safirul face parte din aceeași categorie de minerale ca rubinul și smaraldul, singurul lucru care le diferențiază fiind culoarea. Dacă rubinul este roșu, safirul este albastru. Are indicele de duritate 9 (imediat după diamant) fapt pentru care este utilizat în mai multe domenii (nu doar în industria bijuteriilor) ca material dur. Astfel putem găsi safir pe vârful patefoanelor,la geamurile avioanelor de recunoaștere sau pe post de suprafețe vitrate la navele spațiale.

Cel mai mare safir a fost descoperit în anul 2015 în Sri Lanka. Are formă de stea, cântărește 1404 carate și a fost estimat la aproximativ 100 de milioane de dolari.

Smaraldul

Smaraldul este un mineral prețios de culoare verde. Denumirea lui provine din limba semită și înseamnă piatră strălucitoare.

Cel mai mare smarald din lume cântărește 16.300 carate și poate fi admirat la muzeul Topkapi din Istanbul.